Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Νέο προϊόν κατά της βαρρόας έχει έτοιμο η Bayer - θα κυκλοφορήσει το 2018




Τη δέσμευσή της για υποστήριξη του παραγωγικού έργου των μελισσοκόμων, καθώς και το γεγονός ότι η επιβίωση της μέλισσας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επικονίαση όλων των φυτών και κατά συνέπεια την παραγωγή των αγροτών, επανέλαβε με πολλούς τρόπους σήμερα ο Τομέας Επιστήμης Γεωργίας της Bayer σε Συνέντευξη Τύπου για τους δημοσιογράφους στο Μουσείο Μπενάκη, σχετικά με το πρόγραμμα «We care for bees».


Όπως είπαν τα στελέχη της εταιρείας, η έμπρακτη στήριξη κρατά για πολλές δεκαετίες, σχεδόν από το 1941, που η Bayer έφτιαξε το πρώτο πειραματικό μελισσοτροφείο, για να μελετά την επίδραση των φαρμάκων της στα μελίσσια. Μετά από την ανaκάλυψη και την κυκλοφορία στην αγορά τριών φαρμάκων (Perizin, Bayvarol, Checkmite) για την καταπολέμηση της βαρρόα, του μεγαλύτερου εχθρού της μέλισσας, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το 2015 εγκρίθηκε ένα νέο σύστημα καταπολέμησης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις αρχές του 2018 θα μπει σε κυκλοφορία και στην Ελλάδα. Ονομάζεται «Varroa Gate» και τη λογική του εξήγησε ο Γρηγόρης Μπίτζας, διευθυντής του Κτηνιατρικού Τμήματος της Bayer Hellas: «Δε σταματήσαμε στα φάρμακα που έχουμε βρει κατά της βαρρόας. Παρατηρήσαμε ότι τα σημερινά φάρμακα εφαρμόζονται μέσα στην κυψέλη, με τη μορφή πλαστικών ταινιών και το φάρμακο σιγά-σιγά φεύγει από την ταινία σκοτώνοντας τη βαρρόα όπου τη βρει, δημιουργώντας με τη διάχυσή του και μία ενόχληση της μέλισσας.




Επίσης, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της οριζόντιας μετάδοσης, μεταξύ κυψελών ή μεταξύ άγριας και ήμερης μέλισσας. Σκεφτήκαμε ότι αν βάλουμε στην είσοδο της κυψέλης ένα πλαστικό πρόσθετο με τρύπες από τις οποίες θα πρέπει υποχρεωτικά να περάσει η μέλισσα για να εισέλθει στην κυψέλη και επικαλύψουμε τις τρύπες με αυτό το φάρμακο, τότε θα αντιμετωπίσουμε άμεσα τον κίνδυνο τον νεοεισερχόμενων ατόμων βαρρόας και θα διαχέεται πολύ λιγότερο φάρμακο μέσα στην κυψέλη. Το Varroa Gate εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2015 και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το 2018. Επίσης, διαθέτουμε το «Varroa Box», ένα εύκολο τρόπο περισυλλογής δειγμάτων μελισσών, όπου παγιδεύει μέλισσες και βαρρόα και ανάλογα με τον πληθυσμό των παρασίτων, αποφασίζουμε για την εφαρμογή φαρμακευτικής αντιμετώπισης».

Τι ζητούν οι μελισσοκόμοι

Σε παρέμβασή του για το θέμα των ασθενειών των μελισσών, ο Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, έθεσε μία σειρά αιτημάτων για το πώς θα πρέπει να είναι τα ιδανικά φάρμακα κατά της βαρρόας και ζήτησε από τη Bayer να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.




Στην παρέμβασή του συμπλήρωσε ότι «σήμερα η μέλισσα δεν δικαιούται θεραπεία για τις ασθένειές της, γιατί δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα. Τα χρειαζόμαστε, γιατί υπάρχει πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή και άλλους παράγοντες. Τα νεονικοτινοειδή σκοτώνουν τη μέλισσα. Στηρίζουμε τον περιορισμό της χρήσης τους που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και επιμένουμε στην πλήρη απαγόρευσή τους. Τα φυτοφάρμακα θα πρέπει να διασπώνται ταχύτατα και να μη μένουν στο χώμα για χρόνια, με κίνδυνο να μεταφερθούν στο νερό. Πιστεύουμε στο πρότυπο της συνύπαρξης αγροτών και μελισσοκόμων.

Ο Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος της ΟΜΣΕ.

Χαιρόμαστε που η Bayer επενδύει στους αυτοματισμούς στη γεωργία που μειώνουν τη χρήση φυτοπροστατευτικών.»

Προγράμματα αειφόρου γεωργίας στην Ελλάδα

Στην πρώτη εισήγηση της Συνέντευξης Τύπου, ο Απόστολος Κλοντζάρης, Country Head Bayer Crop Science, Eλλάδος & Κύπρου, περιέγραψε πώς η εταιρεία επενδύει σε προγράμματα αειφόρου γεωργίας στη χώρα μας και έδωσε τρία παραδείγματα:
Unilever και τοματοπολτός Pummaro: Τυποποίηση ελληνικής βιομηχανικής ντομάτας, για τις ανάγκες του εργοστασίου της Unilever στη Γαστούνη Ηλείας. Ο κ. Κλοντζάρης περιγράφει: «Αρχίσαμε μια συνεργασία όπου είχε σαν αποτέλεσμα ο γεωργός να απολαμβάνει τη μεγαλύτερη σοδειά και την καλύτερη ποιότητα στο προϊόν, οπότε και πολύ καλές τιμές. Σε σχέση με τους άλλους παραγωγούς της περιοχής αυτός που συμμετέχει στο πρόγραμμα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση. Ο παραγωγός δεν ανησυχεί πλέον αν θα δώσει και πόσο θα το δώσει το προϊόν του.»
Ομάδα Παραγωγών Πήγασος «7grapes»: Πρόκειται για μία ομάδα παραγωγών που αρχικά ήταν 7 και τώρα είναι 51, με πάνω από 1.000 στρέμματα επιτραπέζιο σταφύλι, ποικιλίας Thompson Seedless και Crimson. «Κατάφερε και κέρδισε το μεγαλύτερο κομμάτι από την premium αγορά, δηλαδή τα σούπερ-μάρκετ της Αγγλίας», λέει ο κ. Κλοντζάρης και προσθέτει ότι «έχει καταφέρει να μειώσει το κόστος της καλλιέργειας, κυρίως μέσα από την εξοικονόμηση νερού. Ήμουνα χθες εκεί και είδα στην πράξη πώς εφαρμόζουμε το πρόγραμμα.»
Πιστοποίηση βαμβακιού ποικιλίας Fibermax με τη χρήση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών και την επισήμανσή του ως «CSF Greek Cotton»: «Η Bayer έχει τον σπόρο με την καλύτερη ίνα», λέει ο κ. Κλοντζάρης και συνεχίζει: «Είπαμε να δοκιμάσουμε ένα πρόγραμμα αειφόρου γεωργίας και να πιστοποιήσουμε το προϊόν ως ελληνικό και ως CSF, δηλαδή βιώσιμης γεωργικής πρακτικής. Βγάλαμε πέρυσι 8.000 μπάλες και πήγαν στην Ιαπωνία. Το premium τιμής που πήραν οι εκκοκκιστές; Δεν μας το λένε, απλώς χαμογελάνε. Εμείς απλώς τους ζητάμε ένα μέρος από αυτό το premium να επιστρέψει φέτος στον παραγωγό.»

Το ίδιο πρόγραμμα αειφόρου γεωργίας «θέλουμε να εφαρμόσουμε στο ελαιόλαδο», κατέληξε ο κ. Κλοντζάρης.

Το δελτίο τύπου της εταιρείας

Η Bayer αντιλαμβανόμενη τη χρησιμότητα των μελισσών ως επικονιαστές για την παραγωγή τροφίμων, εδώ και περισσότερο από 25 χρόνια, δραστηριοποιείται ενεργά στην ανεύρεση λύσεων για τη βελτίωση της υγείας των μελισσών. Ως μία εταιρεία που ειδικεύεται τόσο στον κτηνιατρικό τομέα όσο και στον τομέα της φυτοπροστασίας, έχει δημιουργήσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα «Bee Care», το οποίο συνδυάζει και εκμεταλλεύεται την τεχνογνωσία και την εμπειρία της εταιρείας και στους δύο τομείς. Τα σημαντικά επιστημονικά ευρήματα του προγράμματος παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι κ.κ. Dr. Christian Maus, Global Lead Scientist Bayer Crop Science, Απόστολος Κλοντζάρης, Country Head Bayer Crop Science, Greece & Cyprus, Γρηγόρης Μπίτζας, Διευθυντής Κτηνιατρικού Τμήματος Bayer Hellas, Κατερίνα Αχείμαστου, Διευθύντρια Αγρονομικής Ανάπτυξης και Εγκρίσεων Βayer Crop Science.

Στην παρουσίασή του ο Dr. Christian Maus, Global Lead Scientist Bayer Crop Science, αναφέρθηκε στις κύριες αιτίες για τη θνησιμότητα των μελισσών όπως καταγράφηκαν από τους μελισσοκόμους της ΕΕ και τα εργαστήρια αναφοράς στα κράτη μέλη για την υγεία των μελισσών. Συγκεκριμένα, όπως υπογράμμισε κυριότερη αιτία αποτελούν οι προσβολές από εχθρούς και ασθένειες, με βασικότερη την προσβολή από το παράσιτο βαρρόα, ενώ οι δηλητηριάσεις καταλαμβάνουν μία από τις τελευταίες θέσεις στη σχετική λίστα. Οι επιστήμονες και οι Αρμόδιες Αρχές συμφωνούν ότι η υγεία των μελισσών είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η υγεία των μελισσών μπορεί επίσης να επηρεαστεί από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των εντόμων και των παρασίτων, των μικροβιακών ασθενειών, της ανεπαρκούς διατροφής, και ακατάλληλων πρακτικών διαχείρισης των μελισσών και της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, παρόλες τις συνεχείς αναφορές για ουσιώδεις απώλειες μελισσών σε κάποιες περιοχές, ο συνολικός αριθμός των αποικιών των μελισσών παγκοσμίως έχει αυξηθεί περίπου κατά 45% τα τελευταία 50 χρόνια αντί να μειωθεί.

Η Bayer αντιμετωπίζει ως προτεραιότητα την υγεία των μελισσών και έχει αναπτύξει σημαντικό ερευνητικό έργο μέσα από τα κέντρα Bee Care σε Ευρώπη και Αμερική. Πέραν αυτού, διενεργεί σε βάθος έρευνα για τα χαρακτηριστικά των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και των καλλιεργειών με βιοτεχνολογία από τα πρώιμα στάδια ανάπτυξής τους για να διασφαλίσει ότι δεν επηρεάζουν αρνητικά τα είδη που δεν αποτελούν στόχο όπως οι μέλισσες, όταν βέβαια τα προϊόντα της εταιρίας εφαρμόζονται σύμφωνα με τις συγκεκριμένες οδηγίες ετικέτας. Τα προϊόντα με βάση τα νεονικοτινοειδή έχουν αντικαταστήσει πολλά παλαιότερα φυτοπροστατευτικά προϊόντα εξαιτίας της αποτελεσματικότητάς τους στη διαχείριση επιβλαβών εντόμων, της άριστης ασφάλειας του χρήστη και του σχετικά ευνοϊκού περιβαλλοντολογικού προφίλ, που σημαίνει σημαντική μείωση της ποσότητας δραστικών ουσιών στο περιβάλλον.

Όπως υπογράμμισε ο Dr. Christian Maus: «Τα νεονικοτινοειδή είναι ίσως η πιο εντατικά διερευνημένη ομάδα εντομοκτόνων σχετικά με τις επιδράσεις τους στις μέλισσες και μετά από 20 χρόνια εντατικής έρευνας, κανείς δεν μπόρεσε να αποδείξει δυσμενείς επιπτώσεις στο επίπεδο αποικιών κάτω από ένα ρεαλιστικό σενάριο έκθεσης στον αγρό. Οι περισσότερες μελέτες έχουν υλοποιηθεί με έκθεση σε συνθήκες εργαστηρίου, αναγκαστική σίτιση με το υπό εξέταση προϊόν, έκθεση χωρίς δυνατότητα επιλογής ή με μεθόδους που οδηγούν σε έκθεση σε υπερβολικές συγκεντρώσεις».

Ο κ. Απόστολος Κλοντζάρης, Country Head Bayer Crop Science, Eλλάδος & Κύπρου, αναφέρθηκε στη σύνδεση της υγείας των μελισσών με τη βιώσιμη γεωργία:

«Πολλές καλλιέργειες εξαρτώνται από την επικονίαση, επομένως οι μέλισσες και η γεωργία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και η επικονίαση πρέπει να διατηρείται με ένα βιώσιμο τρόπο. Οι λύσεις της Βayer εξασφαλίζουν, ταυτόχρονα, την προστασία της υγείας των μελισσών και την προστασία των καλλιεργειών. Το μέλλον της γεωργίας στην Ελλάδα και παγκοσμίως βασίζεται αποκλειστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη. Απαιτούνται καινοτόμες λύσεις διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών σε συνδυασμό με άρτια τεχνική υποστήριξη του παραγωγού για να χτίσουμε το μέλλον της γεωργίας».



ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...