Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ & ΜΕΛΙΣΣΑ: ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΕΥΟΥΜΕ ΤΗ ΣΟΔΕΙΑ ΜΑΣ



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο δημοτικό βιβλιοθήκη Συκούριο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στο φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Συκουρίου, η αίθουσα που διοργάνωσε ο Δ.Ο.Π.Α.ΠΕ.Π. Τεμπών και η Τοπική Κοινότητα Συκουρίου, με θέμα: «ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ & ΜΕΛΙΣΣΑ: Προστατεύουμε τις Μέλισσες, προστατεύουμε την καλλιέργεια μας».

Στην εκδήλωση που είχε ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον παρουσιάστηκαν θέματα όπως η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις όσπρες, οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές στην γεωργία και η ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων (Γ.Φ.) με σκοπό την προστασία των μελισσών κ.α.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Τεμπών και οι ομιλητές ήταν η κ. Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρος, επόπτης μελισσοκομίας ΚΜ Λάρισας, με θέμα: «Προς ένα επιτυχημένο μοντέλο συνύπαρξης», και ο κ. Αθανάσιος Λιακάτας, αγροπόνος MSc, ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με θέμα: «Μέλισσες και κλιματική αλλαγή - Ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων». Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με το κοινό, το οποίο παρακολούθησε την εκδήλωση με αμείωτο ενδιαφέρον.



ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΙΑΚΑΤΑΣ: Στο πρώτο μέρος της εισήγησής του, ο γεωπόνος της ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας κ. Αθ. Ο κ. Λιακάτας ανέφερε ότι οι κυριότεροι λόγοι μείωσης του πληθυσμού των μελισσών παγκοσμίως είναι: 1) η εντατικοποίηση της γεωργίας, 2) τα παράσιτα της μελίσας, 3) η τάση που προκαλείται στις μπέζες λόγω των συνεχών μετακινήσεών τους για υπηρεσίες polonization, 4) των ενδιαιτημάτων των μελισσών και 5) η ανεπαρκής και ποιοτικά υποβαθμισμένη διατροφή των μελισσών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι οι δύο τελευταίοι παράγοντες συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, ενώ τόνισε ότι ο κύριος συντελεστής της εντατικοποίησης η οποία επηρεάζει δυσμενώς τις μέλισσες, είναι η αυξανόμενη χρήση των Γ.Φ .. Ακολούθως, αναφορικά με τις βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές και τις αρχές ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων που οφείλουν οι αγρότες να ακολουθήσουν προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των Γ.Φ. στις μελισσές και στο περιβάλλον, με ιδιαίτερη έμφαση στην τακτική συντήρηση και βαθμονόμηση των μηχανών ψεκασμού για την αποφυγή δημιουργίας μετακινούμενου ψεκαστικού νεφρού σε φυτά και μη στόχους και στην αποφυγή της επιφανειακής ρύπανσης των Γ.Φ ..

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του, ο κ. Ο Λιακάτας αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους εντόμα-επιγονιάτες, αναλύοντας τον αντίκτυπο των αυξανόμενων θερμοκρασιών και της ξηρασίας σε αυτά. Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι η ξηρασία μειώνει την ποσότητα αλλά και την ποιότητα της τροφής των επικονιαστών, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ικανότητα επιβίωσης και ανάπτυξής τους, καθιστώντας τους ευάλωτους σε εχθρούς και παθογόνους. Επίσης, ανέφερε ότι λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών, οι μεσογειακές και υποαρκτικές περιοχές του πλανήτη γίνονται πιο «φιλόξενοι» για πολλά εξωτικά είδη ειδών έντομας, όπως το μικρό κουτάλι της Aethina tumida, που πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη το 2014 στην Καλαβρία της Ιταλίας, παραμένοντας μόνο περιορισμένο εκεί μέχρι στιγμής, η οποία αποτελεί πολύ σημαντικό εχθρό των μελισσών προκαλώντας σημαντικές ζημίες στον πληθυσμό τους. Κλείνοντας την εισήγησή του, επισημάνθηκε ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και οι συχνότερες πρώτες εκκινήσεις της άνοιξης προκαλούν αλλαγές στη φαινολογία των φυτών και των εντόμων, όπως η έναρξη της πολλαπλασιασμού των καλλιεργειών και του πρώτου εμφάνισης των εμβολιασμένων με τα έντομα, χωρίς πολλές φορές να υπάρχουν χρονική συνύπαρξη μεταξύ τους, με αποτέλεσμα τα μειωμένα ποσοστά ορατότητας και ό, τι αυτό συνεπάγεται.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΑΤΑΣΟΥ: Στην ομιλία της κ. Η 
Καρατάσου ανέλυσε την προσφορά της μπέζης και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που την απειλούν και αναφέρθηκε στα οφέλη των αμύγδαλων παραγωγών από τη συνύπαρξη τους με τους αμπελοκαλλιεργητές. Έδωσε παραδείγματα από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Καλιφόρνια, όπου παράγονται πάνω από το 90% των αμυγδαλών του πλανήτη, περιγράφοντας το πώς η βιομηχανία αμυγδάλου όχι μόνο πληρώνει στους αμπελοκαλλιεργητές περίπου 150 δολάρια για την κτηνοτροφία αλλά επικυρώνει τις έρευνες για την υγεία των βοοειδών , διοργανώνει εργαστήρια για τις ορθές διαχειριστικές πρακτικές και την αποφυγή των ψεκασμών,

Συνοπτικά, η απομάκρυνση των κτηνοτροφικών φυτών από τα βοοειδή πρέπει να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας κατά τη διάρκεια της οποίας τα ζώα θα πρέπει να αποφεύγονται όσο είναι δυνατόν · β) να αποφεύγονται όσο είναι δυνατόν οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα και εάν είναι απαραίτητο να γίνονται με μη μελιστοτοξικά φάρμακα, 3) να υπάρχει επικοινωνία με τους μελισσοκόμους που έχουν εκεί τα μελισσό τους πριν γίνει κάποια επέμβαση, 4) να αφήσουν τα αγριολούλουδα να ανθίσουν στο έδαφος και στα περιθώρια των αμυγδαλεών και να ενημερωθούν από τους αρμόδιους γεωπόνους για τα οφέλη των καλλιεργειών κάλυψης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενής Τομέας και Διαχείριση Υδάτων Λίμνης Καρλά κ. Γ. Ο Λαδόπουλος, οι οποίοι και απεύθυναν σύντομα χαιρετισμό, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γ. Κυρίτσης, οι αντιδημαρχοί κ.κ. Π. Γκατζόγιας, Ν. Ο Μητσογιάννης, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ Τεμπών κ. Χρ. Κράτση, οι δημοτικοί σύμβουλοι κα Κωστή Μαρία, κ. Χρ. Κακαγιάννης, κ. Ζήσης Γκανάτσιος και κα Ζωή Τόπη-Σαΐτη, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Συκούριο κ. Μιχ. Γκουντής, τα μέλη των τοπικών συμβουλίων του Συκουρίου και της Οσσας κ. Όλγα Φασσούλα-Μπακαγιάννη και Αντ. Γούσιος, ο Διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αθ. Βαλιώτης, αντιπρόεδρος και ο Γ.Γ. του Γεωργικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γ. Ρωμανόπουλος και Χρ. Γρουσόπουλος, Πρόεδροι συλλόγων και πλήθος κόσμου.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...