Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Σερρών Θεολόγος: ''Σήμερα πανηγυρίζουμε εορτή παρακλήσεως, ενότητος και εγρηγόρσεως'' (ΦΩΤΟ)


Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος

Πανδήμως και με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, η ιερά μνήμη της Συνάξεως των Αγίων ενδόξων Αρχιστράτηγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων θείων Δυνάμεων Ασωμάτων, εφόρων και προστατών της ιστορικής πόλεως και Μητροπόλεως των Σερρών.

Εκατοντάδες Σερραίοι υπερεπλήρωσαν τον περικαλλή πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και τον προαύλειο χώρο του για να τιμήσουν τους Παμμεγίστους Ταξιάρχες και να καταθέσουν την ευγνωμοσύνη και τα αιτήματά τους.

Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τεμάχιο εκ της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, από την παλαίφατη Ιερά Μονή Αγ. Ζώνης Σάμου, την οποία εκόμισε στην πόλη των Σερρών, το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος και θα ευρίσκεται προς προσκύνηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, έως της 11ης Νοεμβρίου, όπου καθημερινώς θα τελούνται ιερές ακολουθίες, προς αγιασμό και πνευματικὴ ενίσχυση των πιστών.

Του πανηγυρικού Όρθρου και της λαμπρής πολυαρχιερατικής θ. Λειτουργίας, προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Το θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο οποίος ανέλυσε με θεολογική πληρότητα την σημερινή Ευαγγγελική Περικοπή, μιλώντας για την παρουσία των Αγγελικών Δυνάμεων στη ζωή μας, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες στην εμπειρία της Εκκλησίας. Αυτές οι δυνάμεις μας φυλάσσουν και μας κατευθύνουν, είπε ο Σεβασμιώτατος, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη σωτηρία και τον αγιασμό μας.

Οι φύλακες Άγγελοι όμως θλίβονται και λυπούνται, είπε χαρακτηριστικά, όταν παρεκλίνουμε της πορείας μας από τη χάρη και τη δωρεά του Θεού. Ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη των Σερρών για την ευγενική και φιλάδελφη πρόσκλησή του να συνεορτάσουν τη Σύναξη των επουρανίων θείων δυνάμεων Ασωμάτων.

Στη δική του προσλαλιά ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης κ. Θεολόγος τόνισε ότι η σημερινή εορτή της Εκκλησίας μας αποτελεί εορτή παρακλήσεως, ενότητος και εγρήγορσης. Παρακλήσεως γιατί όλοι οι άνθρωποι, ως πολυτίμητο δώρο του Θεού Πατέρα μας, έχουμε τον φύλακα άγγελό μας, που εμπνέει, φυλάσσει, καθοδηγεί και προστατεύει την ζωή μας, ενότητας γιατί όλοι οι χριστιανοί οφείλουμε να είμεθα ενωμένοι και ομόψυχοι ως μέλη αγιασμένα και τίμια του ενός Σώματος της Εκκλησίας του Χριστού και εγρήγορσης καθώς στα δύσκολα σημερινά χρόνια της αφιλίας, της αποστασίας, των ποικίλων κρίσεων που αγγίζουν τον εσώτατο ιερό πυρήνα της υπάρξεώς μας, στους χρόνους όπου ενεργείται ένας σκληρός πνευματικός πόλεμος οφείλουμε όλοι, κατά την αρχαγγελική προτροπή " Στώμεν καλώς" να είμεθα σε συνεχή εγρήγορση, να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, να φυλάττουμε πρωτίστως την αγία ορθόδοξη πίστη μας, τις ιερές παραδόσεις του έθνους μας , την ανθρωπιά και την ποιότητά μας.

Ευχήθηκε στους συμμετέχοντας άρχοντες της πόλεως και σε όλους τους Σερραίους χρόνια ευλογημένα και αγγελοφρούρητα.

Ακολούθησε η λιτάνευση της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου και της σεβασμίας και θαυματουργού Εικόνος των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως, με τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών, του Ιερού Κλήρου, των τοπικών αρχόντων και μέγα πλήθους φιλέορτων πιστών. Στο τέλος δε τελέσθηκε αρτοκλασία έμπροσθεν του Ιερού Ναού.

Κατακλείοντας ο Σεβ. την εφετεινή λαμπρά πανήγυρη αφού ευχήθηκε εγκαρδίως τα δέοντα, εξ ονόματος και των συμπαρισταμένων αγίων Αρχιερέων, στον εορτάζοντα Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητρόπολεως, π. Γαβριήλ Παλιούρα, ετόνισε με νόημα: "Στην ζωή μας αδελφοί, να ενθυμούμεθα πάντοτε ότι πίσω ακόμα καί από την πιό βαριά συννεφιά στην ζωή μας υπάρχει πάντοτε ο ολόλαμπρος ήλιος της αγάπης του Θεού μας, έτοιμος να μας ζεστάνει, να μας ενισχύσει και να μας αγιάσει στον αγώνα μας.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...