Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

«Ελληνικό μέλι» από την Κίνα!




«Περνά, περνά η μέλισσα, με... τη νοθεία της και την κερδοσκοπία της»! Τουλάχιστον 3.000 τόνοι μελιού εισάγονται ετησίως στη χώρα μας από Αργεντινή, Μεξικό, Κίνα και τρίτες χώρες, αλλά, παραδόξως, όλες οι ετικέτες γράφουν «ελληνικό».


«Πριν από τρία χρόνια είχαμε 22.000-23.000 μελισσοκόμους. Σήμερα έχουν μειωθεί σε 15.000-16.000. Από 15.000 τόνους ετήσιας παραγωγής πέσαμε σε 10.000-12.000 τόνους», αναφέρει στην «Ε» ο καθηγητής Μελισσοκομίας του ΑΠΘ, Ανδρέας Θρασυβούλου, που ετοιμάζει τη φετινή «Γιορτή Μελιού» στο Πεδίον του Αρεως από σήμερα έως την Κυριακή (9 π.μ.-10 μ.μ.).

Οι επιστήμονες του εργαστηρίου Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναζητούν τρόπους για να διασφαλίσουν το ελληνικό μέλι, αφού η παραγωγή του έχει μειωθεί σημαντικά. Ειδικότερα:

* Υπάρχει διαπιστωμένη νοθεία στο μέλι, αλλά δεν έχει βρεθεί πώς και από ποιον γίνεται. Η διακίνηση εισαγόμενου μελιού είναι σήμερα ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τους επιστήμονες.

* Οι ασθένειες των μελισσών είναι μία άλλη μάστιγα, αφού όταν ένα μελίσσι αρρωσταίνει... το καίνε! «Δυστυχώς, η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει τη θεραπεία μελισσών. Είναι τα μόνα παραγωγικά ζώα που δεν δικαιούνται φαρμακευτική αγωγή!», εξηγεί ο κ. Θρασυβούλου.

* Μεγάλη καταστροφή υφίσταται η μελισσοκομία στη χώρα μας λόγω των καλοκαιρινών πυρκαγιών. Μόνο στην Πελοπόννησο καταστράφηκαν 24.000 μελίσσια, το 2007 και η ζημιά για τους μελισσοκόμους ήταν περίπου 4,8 εκατομμύρια ευρώ. *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...