Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Συνένωση μελισσιών με εφημερίδα: Πρακτική στη κυψέλη


Συνένωση μελισσιών με...εφημερίδα
Έχουμε μερικά μελίσσια που για κάποιους λόγους δεν αναπτύσσονται όπως τα υπόλοιπα, μπορεί η βασίλισσα να μην είναι καλή, μπορεί να ξεκίνησαν με πολύ μικρούς πληθυσμούς, ή να σμηνούργησαν, ή να έπαθαν κάποια δηλητηρίαση...


Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και διαφορετικοί, αν δεν υποπτευόμαστε κάποια ασθένεια ως αιτία για τη μη ανάπτυξή τους, μπορούμε να τα συνενώσουμε με τη μέθοδο της εφημερίδας προκειμένου το μελίσσι μας να δυναμώσει και έτσι ίσως καταφέρουμε να πάρουμε και λίγο παραπάνω μέλι...



Ξέρετε αλήθεια ποια είναι η εφημερίδα που αρέσει στους περισσότερους μελισσοκόμους ?

Η εφημερίδα "Καθημερινή".

Αρέσει ...για το μέγεθος της σελίδας που έχει, βολεύει περισσότερο στις συνενώσεις των κυψελών, έτσι έχουμε διπλό όφελος και για διάβασμα και για τα μελίσσια!!

Αρχικά θα πρέπει να εντοπίσουμε ποια μελίσσια εξυπηρετεί να ενωθούν μεταξύ τους.

Αν πιστεύουμε ότι και οι δυο βασίλισσες είναι καλές, μπορούμε να κρατήσουμε τη μια σε ένα τριπλοκυψελίδιο πριν κάνουμε την ένωση.



Ή αν ξέρουμε ότι μόνο η μία είναι καλή, να "ξεφορτωθούμε" οικειοθελώς την ..κακή βασίλισσα...

Υπάρχει και η περίπτωση που κάνουμε την ένωση και με τις δυο βασίλισσες και στο τέλος ...νικάει η καλύτερη, οπότε δεν αναγκαζόμαστε να διαπράξουμε εμείς ...το φόνο.

Ο "φόνος" χρεώνεται στη δυνατότερη βασίλισσα που θα αναλάβει και το ρόλο του...εκτελεστή.

Στη περίπτωση λοιπόν που κρατήσουμε τη βασίλισσα μας, βάζουμε έξτρα τροφή και μεταφέρουμε το κυψελίδιο 4-5 χιλ. μακρυά από το μελισσοκομείο, σε νέα θέση για περαιτέρω ανάπτυξη.



Στρώνουμε την εφημερίδα μας πάνω στην κυψέλη που θα δεχτεί τη συνένωση και ανοίγουμε μικρές τρυπούλες στο χαρτί της εφημερίδας...






καπνίζουμε και τα δυο μελίσσια μας, κυρίως το κάτω, (πάντα βάζουμε το δυνατότερο κάτω και το αδύναμο από πάνω)



και τοποθετούμε το ένα μελίσσι πάνω στο άλλο.



Βολεύουν πολύ οι κινητοί πάτοι για αυτή τη δουλειά, διαφορετικά θα αφαιρέσουμε τα πλαίσια και θα τα προσθέσουμε ένα - ένα μέσα σε ένα άδειο πάτωμα που θα τοποθετήσουμε από πάνω για να ολοκληρώσουμε τη συνένωση.

Από δυο μελίσσια που το καθένα είναι περίπου δεκάρι αυτή την εποχή, δεν πρόκειται να πάρουμε μέλι για εμάς, τα μελίσσια έχουν πληθυσμό συλλεκτριών ικανό να καλύψει μόνο τις δικές τους ανάγκες.

Αν κάνουμε συνένωση και το μελίσσι μας γίνει διώροφο, έχουμε ελπίδες να μαζέψουν περισσότερο μέλι και τότε ίσως να περισσέψει κάτι και για εμάς...

Όσο αναφορά τώρα τις συλλέκτριες μέλισσες της κυψέλης που μετακινήθηκε για να γίνει η συνένωση, θα γυρίσουν στο ...σπίτι τους και αυτό ...θα έχει κάνει φτερά!!



Θα ψάχνουν τριγύρω και αναγκαστικά θα μπουν στις διπλανές κυψέλες. Οι δίπλα κυψέλες επειδή θα κουβαλούν φαγητό, θα τις δεχτούν σχετικά εύκολα. Καλό βέβαια θα ήταν να μετακινήσουμε ελαφρά τις παρακείμενες κυψέλες προς το σημείο που βρισκόταν το μελίσσι που συνενώθηκε για να διευκολύνουμε την απορρόφηση των συλλεκτριών από τις διπλανές κυψέλες.


Στην επόμενη επιθεώρησή μας απομακρύνουμε τα υπολείμματα της εφημερίδας από την κυψέλη που κάναμε την συνένωση και ελέγχουμε αν η βασίλισσα γεννάει...

Λογικά αν όλα έχουν εξελιχθεί ομαλά, θα έχουμε ένα δυνατότερο μελίσσι, ίσως λίγο πιο επιθετικό λόγο της συνύπαρξης διαφορετικών μελισσών, αλλά με πληθυσμό ικανό να δώσει μέλι...θεωρητικά.

Αν ισχύει και στην πράξη, αυτό θα το δούμε ...στον τρύγο.

Τουλάχιστον με την συνένωση προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες συνθήκες, ο θεός και ο καιρός τα υπόλοιπα...



ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...