Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Έγινε ΠΟΠ το Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης με τη βούλα της Ε.Ε.



Στα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) εντάχθηκε το «Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης» (Pefkothymaromelo Kritis), μετά τη σχετική έγκριση, που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για φυσική ανάμιξη θυμαρίσιου μελιού με πευκόμελο, παράγεται στη Κρήτη και προκύπτει από την ιδιαίτερη διαχείριση των μελισσιών ή και τη συνύπαρξη όψιμα ανθισμένων θυμαριών με τις μελιτοεκκρίσεις που προέρχονται από το έντομο Marchalina hellenica L το οποίο παρασιτεί κυρίως στην τραχεία (Pinus brutia Ten) και χαλέπιο πεύκη (Pinus halepensis Mill).

Η φυσική ανάμιξη δασόμελου (πευκόμελου) με θυμάρι δημιουργεί μια ξεχωριστή κατηγορία μελιού, ένα ιδιότυπο προϊόν, το οποίο συνδυάζει την ήπια γεύση του πευκόμελου με το έντονο αρωματικό προφίλ του θυμαριού και χαρακτηρίζεται από την παρουσία των κρητικών φυτών.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή ενέκρινε και την ένταξη δύο γαλλικών προϊόντων. Πρόκειται για τα Bigorre Black Ham και Bigorre Black Pig. Το Black Ham of Bigorre είναι το ξηρό ζαμπόν, που παράγεται και εξευγενίζεται στο Bigorre, μια περιοχή, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας στα Πυρηναία. Το κρέας του Black pig de Bigorre προέρχεται από καθαρόαιμους χοίρους Gascon, που εκτρέφονται επίσης στο Bigorre.

Τo μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και την δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Ευρωπαικής Ένωσης, συγκαταλέγεται στο μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ).



Η δημοσίευση στην Εφημερίδα της ΕΕ



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...