Όταν οι αγριομέλισσες είναι να αποφασίσουν πιο λουλούδι θα επιλέξουν αναζητούν θερμότητα . Και μια μελέτη βρήκε ότι χρησιμοποιούν το χρώμα του λουλουδιού σαν μια καλή, για εκείνες, ένδειξη εντοπισμού θερμοκρασίας.
Οι αγριομέλισσες είναι επικονιαστές άγριων λουλουδιών και σοδειάς και τρέφονται απο το νέκταρ και τη γύρη τους
Οι ερευνητές πίστευαν για χρόνια ότι αυτό που τραβάει τις μέλισσες είναι η ποσότητα του νέκταρ και της γύρης. Αλλά οι μέλισσες πρέπει να επενδύσουν και σε ενέργεια για να διατηρήσουν την θερμοκρασία του σώματος τους , έτσι, επιστήμονες – σε μια ανακοίνωση στο τεύχος Αυγούστου (3) του περιοδικού Nature, αναφέρουν ότι και η ζεστασιά που εκπέμπει ένα λουλούδι -και η οποία ταυτοποιείται απο το χρώμα του, αποτελεί ένα ακόμα κίνητρο για αυτές όσον αφορά τις προτιμήσεις τους.
Η φώτο είναι τραβηγμένη με υπέρυθρη κάμερα και δείχνει μια αγριομέλισσα να κάθεται πάνω σε ένα λουλούδι. (Beegroup – University of Würzbur)
Με αλλά λόγια, όπως μας λέει και ο Lars Chittka του πανεπιστήμιου του Cambridge <<αυτό που κάνουν οι μέλισσες σ αυτή την περίπτωση μοιάζει μ αυτό που κάνουμε και εμείς όταν πίνουμε ένα ζεστό ρόφημα μια κρύα μέρα . Όταν θέλεις να ζεσταθείς η θα ξοδεύσεις απο το δικό σου απόθεμα ενέργειας η πίνεις κάτι ζεστό και έτσι κανείς οικονομία στο δικό σου απόθεμα ..
Ο Chittka και οι συνεργάτες του παρουσίασαν σε μέλισσες μωβ και ροζ ψεύτικα άνθη στα οποία είχαν βάλει την ίδια ποσότητα νέκταρ. Στην αρχή τα μωβ λουλούδια περιείχαν τα πιο ζεστά νέκταρ και τότε 58% των μελισσών μαζεύτηκαν σ αυτά ,
Κατόπιν οι ερευνητές αντέστρεψαν την θερμοκρασία των λουλουδιών και παρατήρησαν πως πάλι οι περισσότερες μέλισσες, 62% , προτίμησαν τα θερμότερα λουλούδια , αυτή τη φορά ήταν τα ροζ.
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι μέλισσες δεν προτιμούν απλά τα θερμότερα <<ποτά>> αλλά μαθαίνουν κιόλας να προδιαγνωσκουν την θερμοκρασία των λουλουδιών απο το χρώμα τους
Τα λουλούδια απο την άλλη αυτοθερμαινονται είτε παράγοντας την δική τους θερμότητα είτε απορροφώντας θερμότητα απο τον ήλιο. Αυτό δε το κάνουν γιατί <<ξέρουν>> ότι όσο πιο ζεστά είναι τόσο και πιο καλή επικονίαση θα πετύχουν ( φυσικό, αφού περισσότερες μέλισσες θα τα προτιμήσουν)
» Και , όπως είπε και ο Chittka στο Live Science. τα λουλούδια τα <<συμφέρει>> να κρατάνε ζωηρό το ενδιαφέρον των επικονιαστων γιατί εκ των πραγμάτων βρίσκονται όλα σε μια ανταγωνιστική κατάσταση μεταξύ τους (δηλαδή ως προς το ποιο θα προσελκύσει τους περισσότερους επικονιαστές)
Οπότε τελικά οι μέλισσες <<έχουν λόγο>> ακόμα και στο πως αναπτύχθηκαν οι βιολογικές δομές των λουλουδιών δηλαδή στο πως αυτά έχουν εξελιχθεί και προσαρμοστεί έτσι ώστε να διατηρούν όσο περισσότερη θερμοκρασία μπορούν αφού ως σκοπό , και όντως σημαντικό για την διαιώνιση τους, έχουν την προνομιακή(για τους εαυτούς τους) προσέλκυση των επικονιαστών.
ΠΗΓΗ